fbpx

VATTENHYGIEN

Ett badvatten blir aldrig renare och säkrare än vad man själv gör det till. Personlig hygien och effektiv desinfektion är två saker som är viktiga för ett rent badvatten.

Det ställs höga krav på rengöring och underhåll av spavatten, och därmed också extra höga krav på vattenvårdsmedel avsedda för spabad. Den höga vattentemperaturen betyder att mikroorganismer och bakterier trivs. Eftersom vattnet filtreras och återanvänds flera gånger behövs extra desinficering. De dolda rörsystemen kan dölja överraskningar och kräver också därför extra uppmärksamhet.

Obs! Medel för simbassänger lämpar sig inte för varmare vatten och tvärtom. 

God personlig hygien före badet – kom ihåg att den person som inte har tvättat av sig, förorenar badvattnet 200 gånger mer än en person som har tvättat sig. Solkräm, hudlotion, tvål m.m. skall inte heller tillföras vattnet. En bra disciplin för rent vatten är att alltid duscha före. 

Vi rekommenderar regelbunden rengöring av filtreringssystemets rör och kopplingar. Det finns medel som är utformade för detta syfte, vi rekommenderar det görs i samband med vattenbyte. Pumparna körs 10 minuter innan vattnet töms ut. OBS! Filtret skall avlägsnas innan rengöringsmedlet tillsätts. 

Läs mera här: Rent badvatten i 4 steg!

BRA ATT KÄNNA TILL!

Att vattnet inte blir klart (grumligt eller dimmigt vatten) beror nästan alla gånger på dålig filtrering. Antingen för korta filtreringsperioder men mera ofta på att filterpatroner inte är rena och därmed inte kan ta hand om orenheter.

Filterpatroner:

En filterpatrons uppgift är att avlägsna jord, sand, mineraler, fosfater, avsöndringar från badare och andra fasta ämnen ur badvattnet. 

Rengöring av filterpatronen: Förutom att tvätta filtret med t.ex. en massagedusch, behöver du också rengöra filterpatronen ”på djupet”. Fastän filterpatronen kan se ren ut, måste den ändå regelbundet rengöras. Mineraler och andra föroreningar som är mycket svåra att upptäcka kan fastna djupt inne bland filtrets fibrer och därmed orsaka problem med vattenflödet. Det är bra att ha en extra filterpatron till hands. Ett filter bör alltid genomgå rengörings- och torkningsprocessen medan det andra är installerat. Djuprengöringen fördubblar filterpatronernas totala livslängd och effekt. 

Filterrengöring:

  1. Lägg det smutsiga filtret i en hink med vatten och tillsätt maskindiskmedel.
  2. Låt det ligga i blandningen i åtminstone 12 timmar.
  3. Ta bort filtret och skölj det rent med t.ex. en vattenslang eller massagedusch både utifrån och inifrån. Låt det torka ordentligt. Filtret bör torka i minst två dagar innan det installeras. Obs! Detta är viktigt oberoende av vad som kan rekommenderas på andra ställen.

Här kan du se våra vattenreningsprodukter

Vi säljer nu direkt till dig utan mellanhänder